Het Vlaamse Kruis Ieper heeft een ambulancedienst die 7 op 7, 24 uur op 24 bereikbaar is. U kan beroep doen op ons voor ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis. Ons wagenpark bestaat uit wagens voor klassiek personenvervoer, alsook rolwagens en ambulances voor liggend vervoer. Dit ziekenvervoer wordt zowel door vast beroepspersoneel als door vrijwilligers verzorgd.

 

Daarnaast voeren we ook preventieve diensten uit op manifestaties, sportwedstrijden en dergelijke. Dit houdt in dat er één of meer ploegen van ons ter plaatse komen om er EHBO-posten te verzorgen. We beschikken hiervoor over eigen materiaal. Als inrichter betaal je hiervoor een bepaald bedrag dat vooraf vermeld wordt in het contract, maar de verzorgingen door ons gebeuren gratis. Enkel eventuele vervoerkosten naar de spoedafdeling worden aan de patiënt doorgerekend. Onze “mobiele diensten” worden volledig door vrijwilligers bemand, meestal gerekruteerd uit onze cursussen.

 

Die cursussen vormen het derde grote luik van onze vereniging: jaarlijks worden er twee EHBO-cursussen voor het brede publiek (één in ons afdelingslokaal en één in een jaarlijks wisselende deelgemeente) en talrijke bedrijfsopleidingen georganiseerd door onze monitoren, alsook bijscholingen. De lessen zijn zeer praktisch gericht: met behulp van VENUS (link naar website van Venus), de simulanten van Het Vlaamse Kruis, worden de geleerde technieken ingeoefend en de ziektebeelden realistisch gesimuleerd.

 

Tot slot maken wij ook deel uit van het Provinciale rampenplan: Het Vlaamse Kruis Ieper was recentelijk present voor de hulpverlening bij de kettingbotsing in 2013 op de A19, maar eerder ook al bij de ramp met de vliegtuigcrash op de airshow in Oostende en talrijke andere rampen. Elk rampscenario is anders, maar toch worden rampen ook geregeld ingeoefend via rampoefeningen met de hulp van VENUS en al dan niet samen met politie, brandweer, Rode Kruis, ziekenhuizen, bedrijven,…